Psicologia infantil i juvenil

Els nens al llarg del seu desenvolupament poden presentar problemes psicològics i emocionals. Aquest poden afectar a la seva vida de diferents maneres com per exemple problemes de conducta, emocionals, d’estat d’ànim, de relació amb els altres i d’aprenentatge.

La infància i l’adolescència, són etapes evolutives que suposen múltiples reptes i fites que cal assolir per arribar a la maduresa. Quan es produeix un bloqueig en qualsevol àrea del desenvolupament, aquest impedeix l’accés a noves fases evolutives pròpies, afectant un creixement sa. El paper dels progenitors o adults referents, serà cabdal, en primer lloc per detectar el problema i en segon lloc per cercar solucions. Quan aquestes no es resolen en el context familiar i es cronifiquen en el temps , és recomanable demanar ajuda especialitzada.

La
psicoteràpia infantil i juvenil és un tipus d’intervenció terapèutica que té per objectiu potenciar el benestar psico-emocional i social del nen, així com de capacitar i potenciar els recursos de la família i la xarxa relacional de l’infant. Aquesta es diferencia de la psicoteràpia d’adults no tant per el seu objectiu en les intervencions, sinó en la forma en la que s’estableix la relació i el procés terapèutic.

En el procés psicoterapèutic s’utilitzen mètodes i tècniques experiencials i vivencials adaptades a cada edat, fent ús de la teràpia de joc com a element clau. Els nens no poden parlar i entendre les emocions i sentiments de la mateixa forma en que ho fem els adults, així que la psicoteràpia basada en el diàleg no respon a les necessitats especials dels nens. El joc és per a si mateix terapèutic i és el llenguatge i la forma d’expressió de les experiències i emocions del nen. Facilita la comunicació dels seus problemes, preocupacions, emocions i pensaments sense la necessitat de verbalitzar-ho de forma directe, facilitant el no sentir-se amenaçat o interrogat.

El vincle que s’estableix amb el psicòleg, li permet sentir-se segur quan recrea experiències emocionalment estressants per a ell i que no ha pogut processar i integrar.

La
psicoteràpia infantil i juvenil requereix de la implicació de la família i de la coordinació amb l’escola i d’altres professionals, esdevenint una aliança terapèutica múltiple.

La nostre intervenció es realitza en format presencial, tot i això, per tal d’adaptar-nos a les circumstàncies actuals també t’oferim la possibilitat de fer-ho en format on-line.

 • Manca de control en la gestió de les emocions: Ira, ràbia, tristesa, etc.

 • Pors i terrors nocturns.

 • Autoestima i autoconcepte.

 • Problemes de comportament: Rabietes, agressivitat, desobediència, oposicionisme, trencar objectes, mentides, furts, escapoliments.

 • Dificultat amb el control d’esfínters (Enuresis “mullar el llit” i encopresis “no control de les deposicions”). 

 • Problemes amb la higiene de la son.

 • Problemes de vinculació (fills propis i adoptius).

 • Problemes o conflictes en les relacions socials (timidesa, retraïment, aïllament).

 • Problemes d’adaptació per separació o divorci.

 • Assetjament, Bullying i ciberbullying.

 • Dols.